hall

En ny hall med tapeter, dörrar och belysning

Ge din hall en ny look med tapeter, dörrar och belysning! Det är enklare än vad du kan tro. Dessutom kan du vara klar på kort tid så det blir inte ett mastigt projekt. Med god planering och en dos tålamod har din hall snart ett nytt utseende. Börja med att titta på tapeterna.

Tapeter kan göra stor skillnad i ett rum, så välj noga. Kanske vill du ha en tapet som ger rummet en lugn känsla, eller så vill du ha en tapet som får rummet att kännas mer levande. Du kan tapetsera garderobsdörrar med fototapet vilket ger utrymmet mer rymd.

När du har valt tapeten är det dags att välja dörrar och belysning. Dörrar och belysning kan också göra mycket för ett rum, så ta tid på dig att välja rätt produkter.

Byt ut innerdörrar och garderober i hallen

Med nya innerdörrar och garderober får du snabbt och enkelt en ny känsla i din hall. Du kan byta ut alla dina innerdörrar och garderober eller bara några av dem. Byt ut gamla och slitna dörrar med nya fräscha. Eller så kan du ju dölja skavanker genom att lägga på fototapet på dörren.

Se lite på fina lösningar för garderob. Ibland är en öppen lösning inte så dumt. Så såg det ju ofta ut i de klassiska tamburer som var en självklar del av varje 1970-tals villa. Det går ju att använda sig av en gardin hellre än en dörr för att få hallen att kännas mer luftig.

Måla om eller tapetsera, vad klarar du av?

En av de enklaste och mest effektiva sätten att förnya din hall på är att måla om. Med lite målarfärg har du fått ett nytt rum. Detta kan verka enklare än att tapetsera med ny tapet eller fototapet. Målning är något som de flesta klarar av. Men det betyder inte att det kommer att se bra ut bara för att du kan stryka på med en pensel.

Om du vill att målningen ska ge bästa resultatet får du kanske lägga lite mer pengar på att få hjälpen av ett yrkesproffs. Precis som du hade gjort med tapeter som kan verka som alldeles för svårt att klara av själv. Undantaget är fototapet som många tycker är lätt att montera vilket beror en hel del på strukturen på den här typen av tapet. Detta även om det rör sig om billig fototapet.

Med tanke på ljuset i din hall

När du väljer färg eller tapet till din hall bör du tänka på hur mycket ljus den får. Om det är en mycket ljus hall kan det vara bra att välja en mörkare färg eller tapet. En liten och mörk hall utan naturlig ljuskälla kan bli finare om du väljer en ljusare nyans för färg och tapet.

Du bör också tänka på hur ofta hallen används. När det är många som går in och ut är det inte så dumt med lite mörkare motiv på fototapeter, tapeter och målarfärg. Detta eftersom det lätt blir smutsigt på väggar i rum som många rör sig mycket i.

målningar i hall

Lite om belysning i din hall

När det gäller belysning i hallen är det viktigt att tänka på hur du vill att hallen ska se ut och vad som ska märkas. Vill du ha en mysig och inbjudande hall eller kanske ett ljust och luftigt utrymme? Om du har ett riktigt coolt foto som tapet på dörrar i hallen så är det ju extra kul om belysningen förstärker effekten med väl valda spotlights.

Oavsett vilken typ av lampa du installerar i din hall så måste det bli gott om ljus. Du vill ju se dina skosnören en mörk vintermorgon då du fumlar med barnens skor för att hinna till skola och jobb i tid. Därmed inte sagt att du ska överdriva. För mycket ljus i en hall kan upplevas som störande. Om den som kommer på besök får känslan av att ha anlänt till ett KGB kontor är det ju inte direkt så lyckat.