buller

Ljudabsorbenter som konst och inredning

Om det är bullrigt i ett rum så går det att göra något åt saken med enkla inredningsknep. Du kan ställa in växter, använda mjuka effekter som kuddar och mattor och så kan du hänga saker som absorberar ljud på väggarna.

Faktum är att ljudabsorberande väggdetaljer inte bara är praktiska. De kan vara rena rama konsten. I princip som en vacker fototapet fast med en annan känsla och form förstås. Om du vill använda dig av ljudabsorbenter som konst-inslag så gäller det att du väljer något som passar ditt hem.

Olika varianter av ljudabsorbenter

Det finns förstås rätt så ordinära ljudabsorbenter som i stort sett bara är mjuka plattor som du fäster på väggar eller i tak. Dessa kanske inte ser så konstnärliga ut men visst kan det bli konst om du leker lite med placering.

Om du till exempel varierar färg så att du får ett rutnät av plattorna i taket eller på väggen kanske det kommer att se ut som en gigantisk schackbräda. Det är ju också en form av konst. I butiker som AZ Design så finns den här typen av ljudabsorbent och du kan beställa så många delar som du har behov av.

Det finns också absorbenter av ljud som har en specifik form. Du kan välja runda trädstubbar eller varför inte en världsatlas. Det här är ofta valet för receptioner på kontor. Där passar det ju riktigt fint med sådant som ger internationella vibbar då man kanske samarbetar med utländska företag.

ljudabsorbent
En ljudabsorbent måste inte se ut på detta vis!

Mobiler som hänger från taket

En vanlig form av ljudabsorbent är den som ser lite ut som leksaksmobilen vi kan fästa över en barnvagn eller barnsäng. Den här typen av ljudabsorbenter passar bäst när det är riktigt högt i tak. Då kan de hängas så att de inte stör i rummet utan snarare blir lite som en vacker lampa att se på.

Bilder och färger du tycker om

Om du ska ha en ljudabsorbent som konst så måste du tycka att den är fin att se på. Sedan kanske du ska tänka till lite omkring hur den passar med tapeten. Om du börjar med att måla över tapet i en viss färg och sedan matchar fel med ljudabsorbenter så hjälper det inte att absorbenterna är fina i sig.

Helheten kommer att få betydelse så innan du väljer dina absorbenter av ljud är det smart att leka lite med färger och hålla dessa mot varandra. Försök att tänka dig hur rummet kommer att se ut när du fäster en ljudabsorbent på väggen.

Det är klart att du kan känna att det viktigaste är att eliminera riskerna med buller. Men inse att ljudabsorbentens look och känsla också kommer att påverka hur du upplever rummet. Så ge detta lite tid och välj något som känns som konst för dig.