fototapet

Vad är fototapet?

En tapet som har ett motiv som är ett foto är en fototapet. Men idag kan fototapeterna föreställa motiv som vi inte direkt kan fånga med en kamera. Ett bättre namn på fototapeterna kanske vore bildtapeter för det är ju i grund och botten vad det handlar om.

En klassisk fototapet

Den klassiska fototapeten är en bild som har tagits i en stad eller kanske i naturmiljö. Det går fortfarande trend i att skapa en fondvägg med en bild av detta slag. Då används fototapeten för att smycka väggen.

Det kan till exempel vara en kortsida i ett vardagsrum eller ett sovrum. Om fototapeten föreställer en naturmiljö så får man känslan av att rummet fortsätter rätt ut i naturen. Det är en mäktig effekt som förändrandrar känslan i rummet.

Exempel på fototapetermotiv är:

  • Stadsmiljöer
  • Skogsmiljöer
  • Hav och sjö
  • Undervattensbilder
  • Bilder på människor och tillfällen
  • Drönarbilder
  • Egna unika fotografier som blåses upp

Fototapeten kan smycka en fondvägg, den kan användas som tapet på garderober och kan även täcka hela väggar i hemmets alla rum. Du kan till och med ha en kul tapet med bild bakom toaletten för att få folk att uppleva en häftig känsla när de är i badrummet!

bild för tapet
Kanske en katt som smyger på råtta bakom toalettstolen…

Skillnaden mellan fototapet och vanlig tapet

En stor skillnad mellan fototapet och vanlig tapet är att motivet på fototapeten inte upprepar sig. Det handlar om en stor bild som man täcker hela väggen med. En vanlig tapet har ju ett mönster som går igen igenom hela tapeten.

Fototapen kommer dock precis som den vanliga tapeten i bitar som ska tapetseras upp på väggen på ett korrekt sätt. Här kan det vara klokt att få professionell hjälp för att monteringen ska bli snygg. Detta även då fototapeten till skillnad från vanlig tapet kommer med klister på baksidan som gör det enkelt att montera på egen hand.

En annan skillnad är att fototapeten till sin natur är en form av konstverk. Det blir lite som att montera upp en jättestor bild på väggen. Därmed är det inte så ovanligt att man byter fototapeter oftare än vad man gör med vanliga tapeter.

Fantasifulla tapeter med bilder

Bilder som inte är egentliga fotografier går också under benämningen fototapet. Det kan röra sig om en stor bild som är tecknad för barnets rum. Kanske en miljö som påminner om bilderna från en saga. Det här är också en form av fototapet som liksom de tapeter som har fotografier är till för att ge en konstnärlig effekt och känsla i rummet.